Tank-Palet Fabrikası Olayında Kimler İntikam Peşinde?(1)

Arap Medyası : “Katar Emiri, Katar’ı Erdoğan’a satıyor !” (1) derken;

Türk Medyası da : “Erdoğan’ın Türkiye’yi Katar’a sattığını” (2) iddia etmektedir.

Peki gerçeğinde bu iddiaların arka planında kimler vardır ve bu iddialar nereden kaynaklanmaktadır ?

 * * *

Başlamadan Katar Devleti’ni kısaca tanıyalım :

Katar, bir Basra Körfezi ülkesidir ve 2020 yılı nüfusu yaklaşık 2.800.000 kişidir. Sahip olduğu doğal gaz rezervleri sayesinde, kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin ülkesidir. Ülkede fiilî Türk egemenliği ilk olarak 1852’de, daha sonra ve kesin olarak da 1871’de Muhammed El-Sani’nin daveti üzerine başlamıştır. Osmanlı Devleti, Katar üzerindeki haklarından 1913’te vazgeçti. Katar, 3 Eylül 1971’de İngiliz hâkimiyetinden ayrılarak resmen bağımsız bir devlet olmuştur.

Türkiye ile Katar arasında 2015 yılında yapılan anlaşma gereğince, Türkiye’nin Katar’ın başkenti olan Doha’da bir askeri üssü bulunmaktadır.

* * *

Şimdi de Katar’ın dünyadaki önemli yatırımlarının bir kısmını aktaralım :

1) Londra Borsa Grubu (London Stock Exchange Group) : “Bugün Katar Yatırım Otoritesi, şirketin % 20 hissesini satın aldığını söyledi. (Canmehmet : Zaman içerisinde hisse oranı piyasa şartlarına göre değişmektedir. Şu anda yaklaşık %10 civarındadır)

Borsa, yönetim kurulunun QIA’yı (Katar Yatırım Otoritesi) şirkette uzun vadeli bir yatırımcı olarak görmekten çok mutlu olduğunu söyledi”. (3)

2) Alman Otomotiv devi Volkswagen : Hisse oranı %17 (11 Milyar USD).

3) Rus Petrol Şirketi Rosneft : Hisse oranı %9,75 (6,8 Milyar USD).

4) Dünyanın petrol devlerinden Shell, Amerikan Şirketi Tiffany ile İsviçre Merkezli Dünya devlerinden Glencore.

5) Fransız Paris Saint Germain futbol takımı : 2011 yılında satın almışlardır.

6) İngiltere’deki Yatırımlar : 2014 yılı verilerine göre Katar’lıların İngiltere’deki yatırımlarının değeri 35 milyar Sterlini (~47 Milyar USD) buluyor.

7) Londra Heathrow Havalimanı : Hisse oranı %20. (aynı zamanda Canary Wharf bölgesinde bir çok gayrimenkulleri bulunmaktadır)

8) Amerika : New York’ta 2015 yılında bir ofis açan Katar, 2020’ye kadar ABD’ye 35 Milyar USD yatırım yapmayı planlamaktadır.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) raporuna göre Katar, 2016 yılında Türkiye’ye en çok yatırım yapan 7. ülke oldu...

2016 Yılında Türkiye’ye Yapılan Uluslararası Doğrudan Yatırım (Ülke ve Miktar Olarak) :

1) Hollanda, 956 milyon USD.

2) İngiltere, 950 milyon USD.

3) Azeybaycan, 652 milyon USD.

4) Almanya, 430 milyon USD.

5) İspanya, 409 milyon USD.

6) ABD, 390 milyon USD.

7) Katar, 375 milyon USD.” (4)

* * *

Tank-Palet Bakım Onarım Fabrikasına geçmeden önce, Dünyanın en büyük 10 silah (Uçak-Helikopter vb) üreticisi firmalarının sahiplerine bir göz atalım :

1) Lockheed Martin / ABD : Çokuluslu şirket, 1995’de Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş.

2) Boeing / ABD. Halka açık bir şirket olan Boing, William Edward tarafından 1916’da kuruldu.

3) BAE Systems / İngiltere : 1999’da British Aerospace ve Marconi Electronic Systems’in birleşmesiyle ortaya çıktı.

4) Raytheon Company / ABD : 1922’de kuruldu. Çokuluslu bir şirkettir.

5) Northrop Grumman / ABD : 1994 yılında Grumman ve Northrop girişimiyle kurulan çokuluslu bir şirkettir.

6) General Dynamics / ABD : 1954 yılında, Electric Boat ve Canadair birleşmesi ile burulmuştur.

7) Airbus Hol. / Fransa : Avrupa merkezli çok uluslu bir şirkettir. Kurumsal merkezi Hollanda’da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya’da işlem görür.

8) L3 Technologies / ABD : 1997’de kurulmuştur. Halka açık bir şirkettir.

9) Leonardo / İtalya : 1948’de Kurulmuştur ve İtalyan Hükümeti %30.2 ortaktır.

10) Thales / Fransa : Şirket, 2000’de Racal Electronics plc’yi satın almasıyla şimdiki adını almıştır. Fransız Hükümeti, %27 ortaktır.” (5)

Bu bilgilerden anlaşılan : Büyük Devletlerin savunmalarında ve stratejilerinde hayati önemi sahip fabrikaların mülkiyetinin, devlete ait olmadığı görülmektedir.

Bununla birlikte bu fabrikaların üretim ve satışlarının üzerinde “ilgili devletlerin izin-kontrollerinin olmadığını söylemek” doğru değildir.

* * *

Yukarıdaki açıklamalardan sonra (1973/1975’de kurulan) bahsekonu Adapazarı Arifiye’deki 1’inci Ana Bakım Fabrikası ve Özelleştirme / İşletmesinin Devri konusuna geçebiliriz.

Arifiye (I.Ana Bakım) Fabrikası ne yapmaktadır ? (Bedeli, 20 Milyar dolar değil, 250 Milyon dolardır)*

“- Silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaç duyduğu tank paletleri, %100 millî teknoloji ve sermaye ile bu fabrikada üretiliyor. Fabrikanın en önemli ürünü zırhlı araçlar. Bu fabrikada başta Fırtına Obüsleri ile cephede, ateş altında bile bu obüslerin mühimmatını taşıyan zırhlı ve tam otomatik Poyraz Mühimmat araçları üretilmektedir.

Peki bu fabrikada sadece bu iki araç mı üretilmektedir ? Elbette hayır. Bir kere TSK envanterindeki yaklaşık 7.000 araçtan oluşan tüm zırhlı araçların, fabrika kademesindeki bakımları da bu fabrikada yapılmaktadır. Leopard 1 ve 2 tanklarının modernizasyonu da bu fabrikada yapılmıştı.

Bu fabrikanın optik atölyesinde gece ve gündüz görüşüne sahip dürbünler ve dürbün mercekleri de üretiliyor.

Fabrika, 1973 yılında Palet Yenileme Atölyesi ile hizmete başlanmıştır. 1974’de Tank Yenileştirme Atölyesi ve Motor-Transmisyon Atölyesi; 1981’de Yedek Parça İmalat Atölyesi, 1983’de Optik Aksam İmalat Atölyesi ve Döküm Atölyesi, 1984’de Çelik Palet Atölyesi..1988 yılında Yarı Mamul Kauçuk 2. Hattı, 1989 yılında Mekanik Kalibrasyon Ünitesi… 1994 yılında Tezgâh Bakım-Onarım Atölyesi, 1995 yılında Lastik Atölyesi ve Araç Geliştirme Atölyesi… hizmete girmiştir.” (6)

Bu noktada bir not düşülmelidir :

Haberin Tarihi : 09 Mart 2002.

Konu : Tankların Modernizasyonunun Ecevit Hükümetince İsrail’e verilmesi.

Ecevit, Filistin’de ikna oldu, tank İsrail’e gitti

M-60 tanklarının modernizasyonu ile ilgili belirsizlik sonunda aşıldı… TSK’nın acil gereksinimleri anlatılıp ikna edilince, ihaleyi İsrail aldı.

…Türkiye 170 tankın modernizasyonunu, yaklaşık 700 milyon USD bedelle İsrail’in devlet kuruluşu IMI firmasına verdi. İhaleyle, İsrail’den yeni nesil tank üretimi için teknoloji transferi de sağlanacak…

Ecevit, İsrail’e tank ihalesinin Filistin ile gerginlik yaşadığı böyle bir dönemde verilmesi konusundaki soru işaretlerini masaya getirdi…

Görüşmelerin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin acil, yeni nesil tank gereksinimi paralelinde, ihalenin İsrail’e verilmesi kararlaştırıldı.” (7)

* * *

Bir başka pencereden Tank Modernizasyonu İhalesi :

Tarih: 30.11.2009

Konu: Türkiye’nin İsrail’de sır olan 160 tankı !

“Türkiye’nin 2002’de bir İsrail (IMI) firmasına 687.5 milyon USD’ye ihale ettiği 170 adet M60 tankının modernizasyonu yılan hikâyesine döndü. Tüm ödemeler düzenli olarak yapıldı. Ancak ortada ne tank var, ne de teslimat !.. Teslim tarihi birkaç kez değiştirilen tanklar için verilen son tarih olan Ekim ayı da geçmesine rağmen, iş 7 yılda tamamlanamadı.

İsrail: IMI Kapatılmalı

29 Mart 2002’de 170 adet tankın modernizasyonu için İsrailli IMI (Israel Military Industries) firmasıyla 687.5 milyon USD bedelle imzalanan anlaşma… Uzi silahlarını ürüten firma olarak da bilinen IMI firmasını batmaktan kurtardı. İsrail Maliye Bakanlığı’nın, devlete büyük yük getiren IMI firmasının kapatılmasının hazineyi rahatlatacağı yönünde 2001 yılında rapor verdiği belirlendi.

PROJEYLE İLGİLİ 2 ÖNEMLİ İDDİA

…Tasarım toplantılarında firmanın birçok konuda başarısız olduğu görülmesine rağmen bazı adımların onaylanmadan geçirildiği öne sürüldü.

‘Yukarıdan Gelen Emirle Verildi’

İhaleye tepki gösterenlerden biri de MHP Milletvekili emekli Tümgeneral Erdal Sipahi oldu. Gazze’de katliamların yaşandığı Ocak ayında bir gazeteye demeç veren Sipahi : ‘İhalenin İsrailli firmaya verilmesine karşı çıktık. Çünkü tecrübesi yoktu. Ama yukarıdan gelen emirle ihale İsrail’e verildi…’

İhaleyle birlikte başlayan tartışmalar sürerken, modernizasyon işinin İsrailli firmaya verilmesi için nasıl baskılar yapıldığı da gün yüzüne çıktı. İhaleyle doğrudan ilgisi olmadığı halde dönemin Jandarma Komutanı ve halen Ergenekon sanığı olan emekli Orgeneral Şener Eruygur’un, yine dönemin Savunma Sanayi Müşteşarı olan ve halen ADD yöneticisi olan Dursun Ali Ercan ile sık sık bir araya gelerek projenin İsrailli firmaya verilmesi için görüşme yaptığı iddia edildi.

Proje Müdürleri İstifa Etti

Eruygur’un devresi olan emekli Tümgeneral Ünal Tamgaç’ın, o dönem Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı olduğu öğrenildi. Eruygur’un Ercan ve Tamgaç’ı defalarca ziyaret ederek proje hakkında bilgi aldığı ve bir an önce imzalanması için baskı yaptığı öne sürüldü. Baskılar nedeniyle Türkiye’yi büyük zarara sokacak olan projeyi imzalamak istemeyen 3 proje müdürü de istifa etti. Tamgaç’ın sözleşme görüşmelerinin tümüne katıldığı ve İsrailli firmadan yana tavır takındığı ifade edilirken, halen Bayındırlık Bakanlığı’nda görev yapan dönemin Proje Müdürü Sadık Yamaç’a sürekli baskı kurduğu iddia edildi.

Tamgaç’ı İstifaya Götüren İddia

Daha sonra Proje müdürlüğüne getirilen Hünkar Urfalıoğlu ve ardından gelen Sezai Öztürk’ün de sözleşmeyi imzalamadığı kaydedildi. Skandal sözleşmeyi ise Daire Başkanı Hanife Nuran İnci ve Müsteşar Ercan imzaladıkları aktarılırken sözleşmede hiçbir proje personelinin parafının bulunmadığı belirtildi. Sözleşmenin içeriği ise uzun süre kasalarda kilitli olarak saklandı. Skandal sözleşmenin imzasının ardından ilginç bir gelişme yaşandı…”(8)

* * *

Yazılanlar özetlenirse :

– Batı Medyası ile onun Yerel Destekçileri, konu Türklerin ve Arapların çıkarı olduğunda onları bir araya getirmemek için her türlü olayı çarpıtarak, rahatlıkla yalan söyleyebilmektedirler.

– Katar, 3 milyon nüfuslu bir ülkedir ve halkının Müslüman olmasının yanında, geçmişimizde bir olumsuzluk da bulunmamaktadır. Ve iki ülkenin aralarındaki anlaşma gereği, Türkiye’nin Katar’da askeri üsleri bulunmaktadır. Özetle, “Ülkeyi satıyorlar !” iddiası, açıkça insan aklıyla alay etmektir.

– Katar, dünyanın en önemli yatırım fonlarının sahibidir. Ülkemizdeki yatırımları ise, diğer ülkelere oranla çok azdır.

 Katar, İngiliz Borsasının %20’sini aldığında İngilizler sevinçten havalara uçmuştur; bununla birlikte biz borsanın %10 hissesini sattığımızda, ülkedeki Muhalefet adeta ağlama krizlerine girmiştir.

 -Dünyanın en büyük silah üreticileri Devletlerin değil, Özel Sektöründür.

1975’te işletmeye alınan Arifiye (1.Ana Bakım) fabrikası, Aradan geçen 27 yıla rağmen (Ecevit Hükümeti dönemi olan) 2002 yılında, Tank modernizasyonuna hazır-uygun-verimli olmadığı vb. nedenlerle hazır değilmiş ki, modernizasyon İsrail’e verilmiştir.

– 2002 yılına gelindiğinde, ülkemizde ciddi manada Yüksek Teknolojik altyapıya sahip askeri maksatlı yeterli üretim tesisleri yoktur. İlgililerin açıklamasına göre bu oran, ordumuzun ihtiyacının sadece %20’si seviyesindedir.

Tank-Palet Fabrikasının (Özelleştirme değil de) İşletme Hakkının özel sektöre devrinde, Muhalefet neden bu kadar tepki vermektedir ?

a) Söz konusu devir, Ülkemizin / Ordumuzun çıkarlarını mı zedelemektedir ?

b) Söz konusu devir bahane edilerek :

b.1) Birileri kuyruk acısını çıkartmaya mı çalışmaktadır ?

b.2) Ya da birileri Türkiye’nin bu operasyonla “Tank üretiminde ciddi bir yola girecek (ve bu konuda kendilerine rakip olacak) olması sebebiyle zarar edecekler diye mi itiraz etmektedirler ?

Devam edecek…

www.canmehmet.com

KAYNAKLAR :

*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “..Arifiye’deki tank palet fabrikası, “Arazisi, binası, makinaları dahil her şeyiyle bedeli 250 milyon doları ancak bulan bir tesistir. Bu tesise 20 milyar dolar diyen ömründe hiç tesis görmemiştir hem de 20 milyar doların ne anlama geldiğini bilmiyor. https://www.haberturk.com/son-dakika-haberler-cumhurbaskani-erdogan-dan-tank-palet-fabrikasi-aciklamasi-2893110-ekonomi

(1)Gazeteci “Sabır Meşhur”un videolu anlatımı : https://www.youtube.com/watch?v=IOPZ_asSGck

(2) https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/yarinlarimizi-satiyorlar-6144413/?utm_source=dahafazla_haber&utm_medium=free&utm_campaign=dahafazlahaber

(3) https://www.reuters.com/article/us-qatar-holding-lse/qatar-cuts-stake-in-london-stock-exchange-by-a-third-idUKKBN0FF17G20140710

(4) Daha fazlası için bkz : https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/katar-dunyayi-satin-aldi-1885928/

(5) Bu konudaki bilgiler Vikipedi’den derlenmiştir.

(6) Daha fazlası için bkz : https://www.gunboyugazetesi.com.tr/tank-palet-fabrikasi-meselesi-3386yy.htm   Tank Palet Fabrikası meselesi – Murat Sururi ÖZBÜLBÜL 2 Aralık 2019

(7) Daha fazlası için bkz : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ecevit-filistin-de-ikna-oldu-tank-israile-gitti-58728

(8) Daha fazlası için bkz : 30.11.2009, Güngör ERGUN’un haberi (Kaynak : Bugün) https://www.haber7.com/guncel/haber/457714-turkiyenin-israilde-sir-olan-160-tankiDaha

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anti-Spam Quiz:

*