Yunan hatip, Fatih’in İstanbul’un fethi için yaptırdığı surları göstererek; “Bu bina şu kulelerden daha yüksekte, Bu bina onların yıkılıp gitmesine şahitlik edecek.” (1) Diyor ve bu sözler bu ülkede hazmediliyorsa, söylenecek tek cümle; “Edenlere afiyet olsun!”
Bu bölüm, çok önemli olduğu ve belki “uyuyan güzellerin!” uyandırılmasında yararlı olabileceği için sadece okulun temel atma töreninde konuşan Yunanlı Hatip’in konuşmasına ayrılmıştır.
Aşağıda bir ibret belgesi olarak saklanmak üzere ve görünürde Misyoner Rahip Hamlin (Gerçeğinde Amerika Birleşik Devletleri) tarafından yaptırılan okulun temel atma törenini,
Misyoner Rahip Cyrus Hamlin’in kaleminden veriyoruz.
Bu dizinin en son yazısında görünürde (Günümüzde çok yoğun olarak tartışılan) Cemaatin önderliğinde yapılan okullarda haftada kaç saat İngilizce, kaç saat Türkçe ders verildiği ve okulların yurtdışında açılmaları ile ilgili çarpıcı bilgiler verilecektir.
Misyoner Rahip Cyrus Hamlin anlatmaktadır;
“…4 Temmuz 1869’da, münasip bir törenle binanın temel taşı yerleştirildi. İlk konuşmayı saygıdeğer E. Joy Morris yaptı ve taşı yerine koydu.
Bakır bir kutunun içine bir yığın belge koyulduktan sonra, belgelerin tamamen kuruması için birkaç saat fırında ısıtıldı ve lehimlendi.
Bu kutu köşe taşındaki bir boşluğa bırakıldı, sıcak asfalt döküldü ve merasim meclisinde bulunanlar, Amerikan, Türk, Alman, İngiliz. Yunan, Fransız, İtalyan, bakır, gümüş sikkeler attılar.
Konuşmalar İngilizce, Fransızca, Türkçe, Yunanca, Ermenice ve Bulgarca yapıldı. Sir Philip Francis ve saygıdeğer Canon Gribble da merasimde üzerlerine düşeni yaptılar.
Yunan hatip köşe taşı henüz bırakılmış okul binasını belagatlı bir üslupla
-II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmed) tarafından Kostantiniyye’nin (İstanbul’un) fethi ve Bizans imparatorluğunun yıkılması için yaptırılmış, yakınımızdaki surla kıyasladı:
-“Bu bina şu kulelerden daha yüksekte. Onlara hakim. Güçleri ruhani ve ebedi, Bu bina onların yıkılıp gitmesine şahitlik edecek.” (2)
Okul binasının dış cephesi otuz dört metreye otuz bir metre idi, ortasında aydınlatma, havalandırma ve koridorlardan erişim için bir avlu bırakılmıştı.
Kullanılan taş 1452-53 yıllarında inşa edilmiş surun taşlarıyla aynıydı.
Dört asırdır belirgin bir hasar görmemiş malzeme iyi sayılırdı. Yanmazdı, zemini demir ve tuğlaydı, duvarlar tuğlaydı. Bina çok sağlam inşa edilmiştir ve Boğaz’ın en seçkin binalarından biridir. (3)
…
Devam edecek…
-Okulun arsasının satın alınması ve inşaatı için verilen büyük savaş ve çok çarpıcı bilgiler…
Resim : Görsel web ortamından alınmış, tarafımızdan düzenlenmiştir.
Kaynak;
(1-2-3) ROBERT KOLEJ’I KURAN MİSYONERİN ANILARI, Türkler Arasında, CYRUS HAMLIN, Sahife;231