AK Parti, Devleti “Halk Dostu” Yapmayı Nasıl Başardı (4)

YAZI : 2021 TARİHİNDE YAYINA ALIMIŞ OLUP GÜNCEL OLAYLAR NEDENİYLE YENİDEN ÖN PLANA ÇIKARILMIŞTIR.

Bir ülkede, Asker-Sivil-Yargı Bürokrasisi, “Önce Devlet!”, yerine “Önce Halk” geleneğinden gelirse ülke kısa sürede kalkınır; Devlet ve Halk, et-tırnak misali birbirinin ayrılmazı ve diğerinin vazgeçilmezi olur.

Bir ülkeyi yönetenlerin önünde iki temel seçenek (öncelik) vardır:

a)Devletin gücü, egemenliği ve istikrarını sürdürmek,

b)Halkın refahı ve mutluluğu için ülkenin tüm temel sorunlarını çözerek; güvenlik-sivil bürokrasiyi, halkın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda çalışacak şekilde yapılandırmak.

Bu iki ayrı görüş paralelinde AK Parti’nin son 18 yılı sorgulanarak, Devlet Yönetmedeki anlayışı bulunmaya çalışılacaktır.

Devlet Yönetim Modellerinde Halkın Yeri

Bir ülkenin başarısında etkili yönetişim (*) neden çok önemlidir?

-Etkili Yönetişim/Tüm taraflarınca ortak yönetim: sürdürülebilir ekonomik büyümenin tek yoludur.

-Etkili Yönetişim: Ulusların büyümesinin veya başarısız olmasının temel nedenidir.

-Milletler ve toplumlar, ancak, güçlü ve istikrarlı (Etkili Yönetişim içinde) kurumlara sahip olurlarsa büyürler. Örneğin:

-Nitelikli ve (Halkın lehine) hızlı işleyen bir bürokrasi,

-Konularında deneyimli-yetkili (Halk dostu) kolluk kuvvetleri,

-Yetenekli, donanımlı (siyaset üstü-siyasi prensiplerden etkilenmeyen) bir yargı düzeni.

Bu çalışma mantığına sahip kurumlar : Mülkiyet haklarına saygılı, yasaların uygulanmasında titiz ve iş dostu bir bürokrasi olarak da özetlenebilir.

İş dostu bir bürokrasi ülke kalkınmasında neden önemlidir?

İş dostu bir bürokrasi, ülkede güven ortamı oluşturarak, iş yapmayı kolaylaştırır. Bunun sonucunda İş adamları yatırımlarını artırarak işsizliği azaltır, devlete daha çok vergi verdikleri için ülkenin altyapı sorunları ile birlikte vatandaşların temel (sağlık-ulaşım-iş güvenliği) ihtiyaçlarının çözülmesine yardımcı olurlar.

Peki, bunlar tek başına yeterli midir?

Elbette değildir. Bunların sağlanması tek başına ekonomik büyümeyi garanti etmemektedir.

Kalkınmanın sürdürülebilir olması, kaliteli (iyi eğitimli-öğrenimli) insan kaynaklarına bağlıdır.

Ancak, nitelikli eğitilmiş insanlar, Yüksek Verimlilik-Katma Değer üreterek, sizi rekabetçi devletlerinizin arasından öne çıkacaktır.

Bu konuda sadece bir İHA-SİHA üretimini örnek verirsek: Türkiye kendisinden beklenmeyen bir şekilde ve çok kısa sürede çok iyi yetişmiş mühendisleri ile Savunma Sanayiinde dünyada ilk birkaç devletin arasına girmeyi başarmıştır. Doğalgaz rezervlerinin tespitini de buna ekleyebiliriz.

**

Halk Dostu Devletler Neden Başarısız Olmazlar ?

-Vatandaşlarına kesintisiz su, elektrik ve uygun fiyatlı toplu (kara-deniz-hava) ulaşımı, konforlu otoyol-köprü-bölünmüş yollar sağlayan devlet; hem halkının verimli üretimine hem de ürünlerinin değerinde ve zamanında ihraç edilmesini sağlayarak halkın refahına katkı sağlanacaktır.

**

AK Parti döneminde sağlık alanında yapılan iyileştirmeler:

-Hastanelerde yaşanan doktor ve eczane-ilaç kuyrukları (işkenceleri) kalmadı.

-SSK hastanesi, devlet hastanesi, üniversite hastanesi gibi ayrımlara son verildi. Askeri hastaneler de sivil vatandaşların kullanımına açıldı.

-DEV ŞEHiR HASTANELERİ Açıldı. (2023’e kadar 31 şehir hastanesi hayata geçmiş olacak.)

-Her vatandaşa AİLE HEKİMİ hayata geçirildi.

-Engelli vatandaşlarımıza: Engelli aylığı, evde bakım ücreti-aylığı verildi. Vergi indirimleri, vergi muafiyetleri, gelir vergisinde engelli indirimi, ötv muafiyeti, araç alımında ötv muafiyeti, ulaşımda (DDY) vb. indirimler yapıldı.

-2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayımız, (Son 18 yılda) 58 bin 319’a yükseltildi. Bunlara gündüzlü ve yatılı bakım hizmetlerini de eklenmiştir.

**

AK Parti Döneminde Güvenlik (Polis-Jandarma) Ve Halk :

Ülkemizde, 2006 yılında çoğumuzun belki de ilk kez öğreneceği bir uygulama başlatıldı. Bu Toplum Destekli Polislik“ Birimidir.

“Günümüzde gerçek anlamda polislik, suçluları yakalamada gösterilen başarıdan ziyade halkla ilişkilerin niteliği ve suçu önlemede halktan alınan yardım ve  desteğin  oranı  ile ölçülmektedir. Halkın desteği ile görev  yapan  polis  dünyanın  neresinde  olursa  olsun  başarı göstermekte ve  buna  bağlı  olarak toplumlar barış  ve  huzur toplumu  haline gelebilmektedir.

Halkın desteğinden uzak,  baskı  ve  şiddete  dayalı  olarak  görev  yapılan  anti-demokratik ülkelerde  suçu  önlemede ve  toplumun  huzurunu  sağlamada  polis  başarısız  olmakta  ve  suç olaylarında  artış  görülmektedir.  Polis, hizmetinin niteliğinden  dolayı  sürekli  olarak  halkla temas  halinde  olması,  bir sorumluluk  ve güven  mesleği olan  polisliğin toplumda saygınlık kazanması polisin  halka güven  vermesine bağlıdır…” (1)

Polis-Halk ilişkisine bir örnek oluşturması için İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın 2020 yılı Asayiş değerlendirme konuşmasından kısa bir bölüm aktarıyoruz.

-“…İstanbul, dünyanın en büyük metropollerinden biri. 15 milyon 519 bin 267 vatandaşımız burada yaşıyor. Yabancı misafirlerle birlikte nüfusumuz, 16 buçuk milyonu buluyor…

-Kurumlarımız (Jandarma-Polis- Sahil Güvenlik) arasında işbirliği, yardımlaşma, uyum ve koordinasyon en üst seviyede.

-2020 yılında geçen yıla (2019’a) oranla, polis sorumluluk bölgesinde, adli vaka sayısı % 7, jandarma bölgesinde % 47 azaldı.

-2019’a oranla 2020’de, hırsızlık % 11 azaldı, otodan hırsızlık % 31 azaldı, oto hırsızlığı % 5 azaldı, gasp suçlarında % 8 azalma kaydedildi.

-Güvenlik güçlerimizin istifadesine sunulan ve gören gözleri olan kamera sayımızın, daha da artırılması için, çalışmalarımız devam ediyor. İlimizdeki 2.223 noktada, 8.762 kent güvenlik yönetim sistemi kamerası ve 1.931 yaka kamerasıyla olaylara anında müdahale imkanı buluyoruz…”(2)

**

Yukarıda yazılanlar özetlenirse:

Halkını ihtiyaçlarını-beklentilerini önceliği yapan ve kurumlarını bu anlayışa göre yapılandıran devletler rekabetçilerine göre daha hızlı kalkınmaktadır.

AK Parti, “Önce Halk” düşüncesiyle ülkenin müzminleşmiş sağlık sorunu ile kesintisiz su-elektrik-kara-deniz-hava ulaşım sorunlarını önemli ölçüde iyileştirmiştir.

-2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayımız, (Son 18 yılda) 58 bin 319’a yükseltilmiştir.

Engelli vatandaşlarımıza gerek iş sağlanarak, gerekse vergi indirimleri, yardımlar yapılarak yaşamlarına kolaylıklar getirilmiştir.

-Polisin başarısında: “halkın polise olan güveni çok önemlidir.” Anlayışı dikkate alınarak Polis-Halk ilişkisinde yaklaşık 15 yıldır yeni bir yapılanmaya gidilmiş ve bunun sonucu olarak suçların işlenmesinde önemli azalmalar sağlanmıştır.

**

Devam edecek

-AK Parti’nin Doğal Afetler karşısındaki yeteneği,

-(CHP’li) Aydın ve (AK Parti’li) Halk neden farklı düşünmektedir?

www.canmehmet.com

Açıklama ve kaynaklar:

Resim: Web ortamından alınmış, alt yazı tarafımızdan düzenlenmiştir.

(*)Klasik yönetim anlayışında olduğu gibi tek taraflı ilişkiler-kararlar yerine, taraflar arasında birlikte yönetme, Devlet-Özel sektör ortaklığına dayalı yönetim anlayışıdır.

(1)Daha fazlası için bakınız: Mustafa Çalışkan, Yunus Mencik, İstanbul Üniversitesi:  https://www.researchgate.net/publication/324136883_POLISLIK_MESLEGINDE_HALKLA_ILISKILERIN_ONEMI_VE_POLISLERIN_VATANDASA_BAKISI_UZERINE_BIR_ARASTIRMA_ISTANBUL_ORNEGI_THE_RESEARCH_ON_IMPORTANCE_OF_PUBLIC_RELATIONS_IN_POLICE_PROFESSION_AND_POLICE_PERSPEC

(2) http://www.istanbul.gov.tr/vali-yerlikaya-2020-yili-asayis-degerlendirme-ve-2021-yilbasi-tedbirleri-basin-toplantisi-gerceklestirdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anti-Spam Quiz:

*