ABD/BOP İle Osmanlının Peşinde (1)

İçerikte kendi kalemlerinden BOP’un perde arkası açıklanmaktadır. Çoğu zaman olduğu gibi bizi yine kandırmışlar. Akademisyenlerimizin ve medyamızın canı sağolsun! “Bir Cihan İmparatorluğu kuracaksın; sömürmeyen ve haksızlık yapmayan. Sözün, Ordularından etkili; yasalar, imparator ve halk için eşit; Gücünün kaynağı silah değil, adalet olacak.”

Ne kadar güzel değil mi? Artık dünyada aç bir Afrikalı, sömürülen bir Çinli kardeş kalmayacak! Oh be…

Uzun yıllardır Gelişmiş batının yönetim merkezleri ile üniversitelerinde tartışılan ve pişirilen ve bizde de BOP olarak bilinen (ve sanki uygulamaya konulan) bir tez anlatılmaktadır.

Bölümün sonunda bir İngiliz vatandaşının içerisinde bulundukları vahim duruma çözüm ve kurtuluş reçetesi olarak anlattığı ve bizim de aslında çok iyi bildiğimiz bir sistem açıklanacaktır.

İnanıyoruz ki, meraklısı için bir şifre çözücü olabilecek bu siyasetçi ve ilim insanlarının görüşleri, aynı zamanda ilgilisi için değerli bir arşiv olacaktır.

Pazarlanan şekli ile “Büyük Ortadoğu Projesi” Nedir?

“Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi (İngilizce: Greater Middle East Initiative) Amerika Birleşik Devletleri 43. Başkanı Bush hükümeti tarafından Büyük Ortadoğu adıyla duyurulan, en batıda Fas’ın Atlantik kıyılarından,  en doğuda Pakistan’ın kuzeyindeki  Karakurum yaylalarına, Kuzeyde Türkiye’nin Karadeniz kıyılarından Güneyde Aden ve Yemen’e kadar uzanan bölgede, Müslüman ülkelere demokrasi ihracını ve bu ülkelerin pazarlarının açılmasını amaçladığı açıklanan politik kuramdır. (1-2-3)

Araştırmacı Altuğ Günal projenin 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından sonra “terörizmi besleyen bataklıkları kurutmak” amacıyla ortaya çıktığını ve ABD’nin 2004 yılındaki G-8 zirvesinde gündeme getirdiğini yazmıştır. Günal projenin maliyetinin yüksek olması sebebiyle ABD’nin bu yükü azaltmak için müttefiklere ihtiyaç duyduğunu; fakat hakimiyet paylaşımını az tutmak için kendi payını yüksek tutarak “sınırlı paylaşım”ı esas aldığını savunmuştur. (1)

Fransa’nın eski dışişleri bakanı olan Dominique de Villepin “Büyük Ortadoğu” tanımını “Mağrip ile Basra Körfezi ülkelerine aynı yaklaşımı sergileyemezsiniz.  Siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitimsel konuları göz önüne almak zorundasınız” diye eleştirdi.(4)

Dünyaya bu ifadelerle pazarlanan ve bizde de (hepsi dersek haksızlık yapmış olabiliriz) çoğunlukla yukarıdaki şekilde anlaşılan bu tez, gerçeğinde şeklen benzerliği olmakla birlikte, “Ruh” manası ile ilgisi yoktur.

Bizlere anlatılan –vitrinin pazarlanmasıdır- Mutfağı-çöp kovası-mezarlığı değil…

Açıklanacakları birkaç cümle ile Harvard’da görevli bir profesörün ifadeleri ile verirsek;

-“Dünyayı imparatorluk olmadan yönetme deneyinin mutlak bir başarı sayılamayacağını söylemek gerekir.  

-Emperyal çağ sonrası dönem iki çelişkili eğilimin damgasını taşır.  Ekonomik küreselleşme ve siyasal parçalanma. Birinci eğilim ekonomik büyümeyi kesinlikle ileriye götürmüştür; ama büyümenin semereleri çok dengeli dağılmış değildir.

-İkinci eğilim dünyanın daha yoksul ülkelerini güçsüzleştirmede önemli bir rol oynayan iç savaş ve siyasal istikrarsızlık sorunlarıyla bağlantılıdır. 

-Bu imparatorluk sadece ekonomik değil, aynı zamanda hukuksal ve sonuçta siyasi bir sistemi küreselleştirmeye çalıştı. Cevap verilmesi gereken son soru, Britanya’nın emperyalist örneğinden herhangi bir şey öğrenilip öğrenilemeyeceğidir.

-Kısacası, Britanya İmparatorluğu’nun kanıtladığı şey, imparatorluğun hem de yalnız egemen gücün yararına olmayacak şekilde işleyebilecek bir uluslararası yönetim biçimi olduğudur.(5)

….

-“Dede! Bunlar kimi tarif ediyor?”

-Deveyi!

-“Bana ne kızıyorsun dede ya! Ben cevabını biliyorum, bakalım sen kavramış mısın?

-“El birliği ile yıktılar, yıktıkları gibi elbirliği ile  yeniden kuracaklar…”

-Hayırdır inşallah!

www.canmehmet.com

Resim : Tarafımızdan düzenlenmiştir.

Kaynakça (1 ile 4 sayılı olanlar) Vikipedi ve alıntılarıdır.

1-  GÜNAL, Altuğ. “Büyük Ortadoğu Projesi ve Türkiye” (Türkçe). Ege Üniversitesi. 28 Kasım 2009 tarihinde erişilmiştir.

2-   Candland, Christopher. “The U.S. Greater Middle East Initiative:Implications for Persian Gulf Economies and Polities(1)” (İngilizce). Wellesley Üniversitesi. 27 Kasım 2009 tarihinde erişilmiştir.

3-  Carothers, Thomas; Marina Ottaway. “Greater Middle East Initiative: Off to a False Start” (İngilizce). Carnegie Endowment. 27 Kasım 2009 tarihinde erişilmiştir.

4- Haeri, Safa. Concocting a ‘Greater Middle East’ brew (Asia Times) Tarih: 4 Mart 2004, Erişim tarihi: 12 Temmuz 2011

5- Prof. NIALL Ferguson, “İmparatorluk, Britanyanın Modern dünyayı biçimlendirişi, YKY, Mart 2011, 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anti-Spam Quiz:

*