Küresel Sermaye : Operasyon Fransız İhtilaliyle Başlar (3)

İbret için içerikte, CNN’in Irak işgaline çanak tutan yalanlarıyla birlikte, “gezi parkı” yalanları da sıralanmaktadır. Sel gidecak, kum kalacak, bakalım bu yalanların altında kimler kalacaktır?

“ABD´de Kamu Dürüstlüğü Merkezi´nin tespitlerine 2003 Irak Savaşı´nda Başkan Bush ve ekibi tam 935 yalan açıklamada bulunmuşlardı. Bu haberlerde en çok kullanılan kanal CNN´di. (1)

CNN ve Petrole batan karabatak,

-1991 Körfez Savaşı döneminde aylarca ekranda gitmeyen, petrole bulanmış can çekişen karabatak görüntüleri vardı. Habere göre Saddam Kuveyt´i bombalamış ve denize dökülen petrol sonucu karabataklar bu hale gelmişti. Halbuki haberi hazırlayan ve CNN´den bunu kullanmasını isteyen Pentagon´du.

Dış İşleri Bakanı Colin Powell´in Irak´ta kimyasal silah olduğu ve Saddam Hüseyin´in El-Kaide bağlantılarıyla ilgili yalan ve fabrikasyon haberler CNN üzerinden bütün dünyaya duyurulmuştu.

-1 Nisan 2013´te eski CNN çalışanı Amber Lyon, kanalın kendisinden ısmarlama haber istediğini açıkladı. Lyon bunun sebebini sorduğunda CNN yetkililerinin ´ABD yönetimi böyle istiyor´ dediğini belirtti. Lyon özellikle Irak ve Suriye´deki durumu yetkililerin kendisinden abartarak vermesini istediğini söyledi. Lyon ayrıca İran´a karşı askeri bir müdahaleyi meşru kılmak için kamuoyuna yönelik haberler yaptıklarını ve bunun için CNN´in ABD yönetiminden büyük paralar aldığını da iddia etti.

*

Körfez Savaşı´nda Saddam´ı kötülemek için 15 yaşındaki bir kızı kullanıp, bebeklerin kuvözde ölüme terk edildiği yalanı CNN´e ait. 15 yaşındaki Kuveytli bir kız gönüllü olarak çalıştığı hastanenin Iraklı askerler tarafından baskına uğradığını ve bebeklerin kuvözlerden alınarak yerlere atılıp ölüme terkedildiğini söylüyordu. George Bush savaşa bahane oluşturmak için her fırsatta bu hikayeyi kullandı.Halbuki 15 yaşındaki kız o hastanede hiç bulunmamıştı. Kuveyt´in Amerikan büyükelçisinin kızıydı. Adı da Nayirah el-Sabah´tı.

Gerçek ortaya çıkana kadar ABD Irak´ı bombalamaya başlamıştı bile. (2)

*

CNN international’ın  Kazlıçeşme yalanı

CNN International internet sitesinde “Türkiye’de hükümet karşıtı protestolar” başlığı attığı haberine AK Parti’nin Kazlıçeşme’de yaptığı mitingdeki kalabalığın fotoğrafını koydu. Başbakan Erdoğan’ı desteklemek için Kazlıçeşme’de toplanan yüz binlerce kişiyi dünyaya Gezi Parkı eylemcileri olarak gösterdi.

*

Bu da Alman Medyasının yalanı

Alman gazetesi’nin yalanı

Almanya’da yayın yapan Morganpost gazetesi, İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı protestolarını konu alan haberinde, eli bağlı bir kadına tekme vuran polis fotoğrafı koyarak, bu polisin Türk polisi olduğunu iddia etti. Bu olayın Amerika Birleşik Devletleri’nde 2009 yılının mayıs ayında gerçekleştiği ortaya çıktı. Kadını tekmeleyen polis Lincoln Emniyet Müdürlüğünde çalışan Edward Krawetz isimli  Amerikalı bir polis.

*

Ve Twitter’da gezi parkı yalanları

Sahte hesaplarla ortalığı karıştırdılar

-Eylemlerin ilk gününden beri yalan haberlerle ortalığı karıştıran provokatörler de Türkiye’yi  ayağa kaldıracak provokasyonlara imza attı. Bazı provokatörler CHP Gençlik kolları sahte hesabını kullanarak, sağlık sitelerinden alınan ve asit yanığını anlatan fotoğrafları yayarak, “Polis TOMA’lardan üzerimize asit püskürtüyor” yalanına imza attı. Provokatörler bu fikre inandırmak için Gazze’de İsrail saldırısında yanan bir çocuğun resmini kullandı.

*

-CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Taksim olaylarında polisi suçladığı fotoğraf, Arap baharına ait olduğu ortaya çıktı.  Bir provokasyon daha emeline ulaşamadı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Taksim olaylarında polisin şiddet uyguladığını iddia ederek yaydığı fotoğraf da yalan çıktı. Açıklamayı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Twitter hesabından yaptı.

*

Gezi Parkı’nda başlayarak birçok şehre sıçrayan eylemler beraberinde bilgi kirliliğini de getirdi. İşte Fatih Çipil adlı bir kullanıcı tarafından derlenen o 17 yalan.

1) Bülent Arınç’ın oğlu gezi parkına açılacak olan AVM’ye ortak: Bu iftira çıktıktan sonra açıklamalar geldi bu olayın aslı yok.

 2) Panzerle ezilen genç resmi: En çok tepki çeken fotoğraflardan. Olayın aslı yabancı bir ülkede bot motorundan yaralanan bir kişi.

3) Sosyal medyalara erişim engellendi: Bu bugün çıkan bir yalandı. Ancak Taksim’de 3g bağlantısının zaman zaman kesildiği doğru.

4) Binlerce polis istifa etti yalanı.

5) İstanbul Emniyet Müdürü görevden alındı: Ntv_sondakika adıyla açılmış bir fake hesabın uydurmasıydı.

6) Polisin gerçek mermi kullanması: Böyle bir durum gerçek değil ancak polisin plastik mermi kullandığı doğru.
 
7) Videodaki Kerem Can Karakaş’ın ölmesi: Videodaki cesaretli eylemci yaşıyor. İsmi Kerem Can Karakaş değil. Kerem Can daha önce trafik kazasında ölen bir kişi. 
 
8) Köpeğe biber gazı sıkan polis: Bu foto daha önce de vardı şu günlerde çok paylaşıldı. Fotoğraftaki kişiler İtalyan polisi. 

9) Çarşı grubunun bir tomayı ele geçirmesi: Habere göre çarşı grubu TOMA’yı ele geçirip polisleri kovalamış. Bu da yalan haberlerden biriydi.

10) Polislerin ilaçlı suyla göstericileri bayıltması yalanı.

11) Haber kanallarının fake hesabı: Birçok haber kanalının fake hesabı açıldı. Provoke edici söylemleri anında yayıldı. .

12) Eylem 48 saat daha devam ederse Anayasa Mahkemesi hükümeti düşürülebilir yalanı uydurulmuştur

13) Eylemlerde Portakal Gazı Kullanıldı: Portakal gazı Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmış bir gazdır.  , zararları büyük bir kimyasal silahtır. Topluma müdahale için böyle bir gazı kullanmak intihardır, kimse göze alamaz. CNN tarafından doğrulandı diyenler vardı. Ireport olarak CNN’in sitesinde yayınlandı fakat, Ireport’lar normal kişiler tarafından yayınlanır.
 
14) Beyaz Show: Beyaz eyleme gittiği için kanal tarafından sözleşmesi iptal edilerek tümden yayından kaldırıldı. Beyaz Show sadece bu haftalığına iptal edilmiştir. 
 
15) Eylemcilerin köprüden geçiş fotoğrafı yerine 2012 maraton fotoğrafının paylaşılması.

Olayın aslı böyle değil işte köprüden geçenlerin gerçek fotoğrafı

16) Cnn International’ın; Cnn Türk’ün duyarsız alıp direniş haberlerini vermediği için isim hakkını fesh etmesi: Resmi hiç bir yerde böyle bir açıklama yok. 

17) Eylemciler Başörtülü Bayanlara Saldırdı: Bu da yayılan haberler arasındaydı. Eylemde başörtülüler vardı ancak böyle bir olay yaşanmadı.

*

İç savaş çağrısı yaptılar

-Yine CHP’nin hesaplarını kullanan provokatörler, tüyler ürperten başka bir mesaj yayınladı. Aynı hesaptan, “İç savaş çağrısı yapılarak”, tüm il ve ilçe teşkilatlarının yollara döküldüğü duyurusu yapıldı.  CHP Gençlik Kolları’nın twitter üzerinden yazdığı mesajlar, onbinleri sokağa döktü.

-Bir Başka grup ise oyununu AK Parti Gençlik kolları üzerinden oynadı. AK Parti Gençlik kolları twitter hesabı üzerinde yapılan photoshop çalışması sonucu, “Çocuklara gaz bombası atılmasına sessiz kalamazdık. Biz artık yokuz” mesajı atıldığı yalanı ortaya atıldı. Bu mesajın da yalan olduğu kısa sürede ortaya çıktı.

*

Geçiş üstünlüğü haberi

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın organizasyonunu ile “Büyük Oyunu Bozmaya, Haydi, Tarih Yazmaya” sloganıyla düzenlenen miting Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme alanında yapıldı. İnternette, Kazlıçeşme istikametine giden araçlara “geçiş üstünlüğü” sağlandığı, birçok belediye otobüsünün alana gelmek isteyenlere tahsis edildiği haberi dolaştı. Ancak bununda photoshop oyunu olduğu kısa sürede ortaya çıktı.

Ethem Sarısülük yalanı

Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Ankara’da yapılan gösterilerde, işçi Ethem Sarısülük hayatını kaybetti. Kızılay’da hayatını kaybeden Ethem Sarısülük`ün cenazesinde su sıkıldı diye gösterdikleri fotoğraf Bingöl’de çatışma sonrası öldürülen PKK’lıların cenazesinde yaşanan olaylardan sonra sıkılan gaz olduğu ortaya çıktı!

Toma kimyasal ilaç sıkıyor

Gezi olayları sosyal medyada dolaşan yalan haberlerle de anılacak. işte bir tanesi daha. Polis toma araçlarından kimyasal sıvı dolduruyor diye twitter’da en çok paylaşılan fotoğraflardan oldu. Ancak kısa süre sonra doldurulan sıvının boya olduğu ortaya çıktı. Ayrıca kimyasal bir sıvı olsa polisler açık el ile doldurmazdı.

Polis tarafından dövülen çocuk

Çanakkale’de polis tarafından dövüldüğü iddia edilen küçük Emir’e ait fotoğraf oldu. ancak Emir’i yaralı halde gösteren fotoğraf, geçen yıl Çanakkale’de yaşanan trafik kazasına ait çıktı. çocuğunun yaralı halini tv’lerde görünce şaşırdığını belirten baba Orhan Öztürk, fotoğrafın bu şekilde kullanılmasına tepki gösterdi.

Deniz kazası fotoğrafı

Açılan sahte hesaplardan yanlış bilgiler paylaşıldı. Sanal teröristler, sosyal paylaşım sitesi twitter’dan; 5 Ekim 2012 tarihindeki trafik kazası, 11 Kasım 2012 tarihindeki gerçekleşen Avrasya Maratonu, 2011 yılında yaşanan deniz kazası, yabancı basında çıkan fotoğraf ve görüntüleri, Gezi Parkı’nda yaşanmış gibi gösterdi ve halkı tahrik etmeye çalıştı. 2010 yılına ait deniz kazasından bu fotoğrafı da yalanlarına alet ettiler.

Avrasya maratonu kandırmacası

Gezi parkı’nın yıkılmaması için taksim meydanı ve çevresinde polisle çatışan eylemcilere destek veren bir grup, boğaz köprüsü üzerinden avrupa yakasına geçiş yaptı. bu sırada köprü kısa bir süre trafiğe kapalı kaldı. olayın fotoğrafları twitter’da paylaşıldı. Fakat eylemi daha kalabalık göstermek isteyen sosyal medya provakatörleri Avrasya Maratonu’nda binlerce kişinin köprüden geçtiği anın fotoğrafı yayınlayarak dezanformasyon yapmaya çalıştı.

Direnin hükümet düşer

Taksim Gezi Parkı eyleminin başladığı günlerde ilk ortaya atılan yalan haberlerden bir tanesi de hükümet düşer yalanıydı. Sosyal medyada yayılan mesajda Gezi Parkı’ndaki eylemler 48 saat daha ederse AB kararlarına göre hükümetin düşeceği yazıyordu. (3)

www.canmehmet.com

Devam edecek…

Resim : Görsel web ortamından alınmış, düzenleme tarafımızdan yapılmıştır.

(1) http://www.haber7.com/televizyon/haber/1037996-manipulator-cnnin-yalan-haberleri

(2) http://www.mesajgazetesi.com/mesaj/haber_detay.asp?haberID=1762

(3) Zaman gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anti-Spam Quiz:

*